Közel 150 résztvevő a KJK-s buszfesztiválon

A BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar és a Volánbusz Zrt. közös rendezvényén 3 különböző, alternatív hajtású autóbusz várta a közel 150 egyetemi hallgató, oktató, gimnazista diák, valamint szakmabeli érdeklődőt az St épület előtti parkolóban október 4-én.

Az egész napot lefedő programok főszereplői a Volánbusz Zrt. üzemeltetésében lévő tisztán földgázüzemű, tisztán elektromos hajtású, valamint az országban forgalomban lévő egyetlen Toyota típusú hidrogén-elektromos hibrid hajtású autóbuszai voltak.

Összesen 5 vezetett turnusban lehetett megismerni a buszok működési elvét, szerkezeti felépítését (pl. aszinkron kerékagymotorok, üzemanyagcella stb.), főbb műszaki paramétereit (pl. üzemanyagtartályok mérete, hatótávolság stb.), valamint az üzemanyagtöltés menetét. Utóbbit a tisztán elektromos jármű töltésének egy lehetséges módját, egy mobiltöltő segítségével a Siemens szakemberei a helyszínen is bemutatták.

A délelőtti - elsősorban az egyetemi hallgatóknak, oktatóknak szóló – bemutatókon a résztvevők az eddigi üzemeltetési tapasztalatokra, gépészeti felépítésre, valamint a járművekkel kapcsolatos beszerzési és üzemeltetési költségekre voltak leginkább kíváncsiak, kiemelve a műszaki és gazdasági fenntarthatóságát az egyes hajtásoknak.

Délután a pályaválasztás előtt álló diákoké volt: két turnusban ismerhették meg az innovatív, környezetbarát járműveket, ezzel csatlakozott a Kar a BME Tech Day elnevezésű rendezvényhez. A lelkes résztvevők tájékozottsága kiemelendő: rendkívül széles fizikai alapismeretekkel rendelkeznek, kérdéseik a klímasemlegességre, valamint a járművek működésére irányult, főként a hagyományos, dízel hajtástól való eltérések tekintetében. A résztvevők közül többen jelezték, hogy a BME-n tervezik folytatni tanulmányaikat, így a bemutató a Kar által kínált képzések, valamint az autóbusz-üzemeltetéssel foglalkozó Volánbusz Zrt. profiljának ismertetése szempontjából kiemelt jelentőséggel bírt.

Az autóbuszok mellett a Gépjárműtechnológiai Tanszék által kiállított egyedi fejlesztésű, eTipo fantázianevű járműve is osztatlan sikert aratott, amely egy tisztán elektromos hajtással ellátott veterán sportkocsi.