Régi magyar vasúti járművek konferencia

A Közlekedéstudományi Egyesület Általános Közlekedési Tagozata február 14-én szervezte meg a „Régi magyar vasúti járművek" VIII. konferenciáját a BME K. épületében.

A levezető elnöki tisztséget Kisteleki Mihály gépészmérnök, nyugalmazott MÁV igazgató töltötte be.

Az elhangzott előadások:

  • 100 éves a MÁV 424sor/122 szerkezet számú mozdonya - Dr. Csiba József Baross Gábor-díjas ny. főigazgató, a BME ITS Nonprofit Zrt. munkatársa.
  • 2024-ben 150 éves lesz a Svábhegyi Fogaskerekű Vasút - Dr. Malatinszky Sándor ny. KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Tanúsítási Igazgatóság Járműtanúsítási irodavezető.
  • 2024-ben lesz 100 éve, hogy a MÁV üzembe állította az első, szegecselt acélvázas, behúzott szekrényvégű Ganz-gyártmányú forgóvázas személykocsikat. A szakzsargonban „csuka kocsi”-ként ismert típuscsaládot később a többi hazai vagongyárak is szállították a MÁV mellett a DSA-nak is. - Szécsey István Siemens Mobility Kft. értékesítési vezető és Dr. Lovász György okl. közlekedésmérnök.
  • A MÁV 601sor/105 szerk. mozdonya 110 éves - Süveges László ny. tanácsadó főmérnök Ganz Motor Kft.
  • Járművek a magyar vasutak történetében - Molnár Tibor József - MÁV 328 sorozatú gőzmozdonyai a vasútüzem szolgálatában - gondolatok a könyvről - Molnár Tibor, az Első Magyar Gőzvasúti Alapítvány műszaki vezetője.

A konferencia előadásainak felvétele itt megtekinthető:

ktenet.hu/esemenyek/kozlekedestechnikai-napok-regi-magyar-vasuti-jarmuvek-viii/

KTE Általános Közlekedési Tagozat:

ktenet.hu/altalanos-kozlekedesi-tagozat