A BME ITS cégvezetője a Baross Gábor-díj kitüntetettje

A Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar két oktatóját is díjazták

Tovább bővült a Műegyetem Baross Gábor-díjasainak köre. A díj a legmagasabb miniszteri elismerés, amely a közlekedés érdekében végzett kimagasló tevékenységért adható.

Baross Gábor-díj a közlekedés érdekében végzett kimagasló, példamutató tevékenységért, továbbá életmű elismeréséért adományozható. Évente legfeljebb öt díjat osztanak ki.

A Közlekedésért Érdemérem a közlekedés érdekében végzett magas színvonalú, eredményes munka elismeréséért adományozható. Évente legfeljebb harminc érem adható át.

Széchenyi István születésnapjára időzítve, 2023. szeptember 21-én adta át Lázár János építési és közlekedési miniszter a Baross Gábor-díjat, illetve „A Közlekedésért Érdemérem”, valamint „A Magyar Polgári Repülésért Érdemérem” kitüntetéseket.

Baross Gábor-díjban egyedüliként Csiba József, a BME ITS Nonprofit Zrt. megfelelőségértékelési cégvezetője részesült.

Dr. Csiba József a GATE Gépészmérnöki Karán végzett okl. gépészmérnökként 1979-ben, ugyanitt mérnök-tanári oklevelet is szerzett. Később a BME Közlekedésmérnöki Karán közlekedés-matematikai és számítástechnikai szakmérnöki oklevelet kapott. 1984-ben műszaki doktori címet, 2002-ben PhD tudományos fokozatot szerzett a BME-n.

Számos vasúti, szakmai képesítéssel rendelkezik, valamint orosz, német és angol nyelven is magas szintű tudással rendelkezik, vasúti szaknyelvvel kiegészítve.

Szakmai pályafutásának döntő részét a Magyar Államvasutaknál töltötte különböző vezetői beosztásokban, melyek közül kiemelendő, hogy 2002 és 2005 között a MÁV Gépészeti Üzletág főigazgatójaként, 2005 és 2013 között pedig MÁV Vasúti Mérnöki- és Mérésügyi Szolgáltató Központ igazgatójaként tevékenykedett. 2016 óta a BME ITS-nél dolgozik mint megfelelőségértékelési cégvezető.

A BME Vasúti Járművek Tanszéken 2006–2008 között címzetes egyetemi docensként, 2008-tól nyugdíjazásáig egyetemi docensként dolgozott. Főbb oktatott tárgyai a „Vasúti járművek üzeme és diagnosztikája”, a „Járműüzem, megbízhatóság és diagnosztika” (angol nyelven is), a „Megbízhatóságelmélet és matematikai statisztika”, valamint az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, szabadon választható tárgy, a „Gőzmozdonyok I-II”. A tanszéken megbízott oktatóként ma is aktívan tevékenykedik. Több szakmai publikáció és kötet szerzője, társszerzője.

A BME ITS Nonprofit Zrt. többek között az alábbi eredményeket köszönheti a kiváló cégvezetőnek, „Csiba tanár úrnak”:

  • Közreműködés a megfelelőségértékelési szervezet létrehozásában (járműves, biztosítóberendezési, kockázatértékelési szakterületi súlypontokkal);
  • Közreműködés a függetlenségi tanácsadó testület létrehozásában;
  • Járműves szakértői csapat létrehozása;
  • Megfelelőségértékelési tevékenységgel kapcsolatban a szabályozási és adminisztratív kérdések megoldásában közreműködés;
  • Járműves megfelelőségértékelési szakterület munkájának közvetlen irányítása.

Közlekedési Érdemérmet kapott Tóth János, az EPTS (European Platform of Transport Sciences) igazgatótanácsának elnöke, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának Közlekedéstechnológiai és Közlekedésgazdasági Tanszékének vezetője.

A szerkesztőség nevében mindkettőjüknek gratulálunk az elismeréshez!

Fotók: MTI